5 Gevaarlijke aspecten over aluminium welke elke werknemer moet weten

12/01/2021

Industriële stofzuigers voor aluminium

Aluminium voordelen
Aluminium is één van de meest gebruikte metalen in verschillende industrieën. Van verpakkingen voor de voedingsindustrie tot de luchtvaart- en ruimtevaartindustrie. Dankzij zijn taaiheid en weerstand kan dit materiaal talloze toepassingen ondergaan. Vanwege de enorme hoeveelheid legeringen die met aluminium kunnen worden gemaakt, is het zelfs mogelijk om de eigenschappen van dit metaal op verschillende manieren te wijzigen, afhankelijk van uw specifieke behoeften. Licht aluminium, met een laag magnetisme en slecht vatbaar voor vonken, is in bijna alle industrieën aanwezig. De situatie is echter totaal anders wanneer dit materiaal beschikbaar is als aluminiumdeeltjes of stof dat zeer explosief is.

Aluminium stof is brandbaar
Terwijl massieve blokken of staven van aluminium een dunne oxidelaag hebben die de diffusie van zuurstof belemmert en dus een chemische reactie voorkomt die schade zou kunnen veroorzaken, heeft aluminiumstof met een lager oppervlak de neiging op te warmen en daardoor zeer gemakkelijk te verbranden. De grootste fout die je kunt maken is daarom ook om aluminium te beschouwen als een onschadelijk materiaal, zonder rekening te houden met de eigenschappen ervan als stof.

Hieronder volgende de vijf belangrijkste aspecten waarmee alle werknemers, en met name degenen die werkzaam zijn in de machinebouw, voedingsmiddelenindustrie, farmaceutische industrie en de bouwsector, rekening moeten houden bij het gebruik van machines die met aluminium werken of aluminiumafval produceren.

De 5 meest gevaarlijke aspecten van aluminiumstof:

  • Aluminiumstof reageert gemakkelijk op zuurstof bij kamertemperatuur. Vrijwel elke werkplek die met aluminium werkt of aluminium afval produceert, moet een veiligheidsplan opstellen.
  • Hoe kleiner de deeltjes aluminiumstof, hoe groter de kans op explosie of brand in een omgeving. Deeltjes kleiner dan 100 microns, worden als gevaarlijke beschouwd. Iedereen die in een farmaceutisch laboratorium werkt waar bijvoorbeeld aluminiumhydroxide wordt gebruikt, moet absoluut industriële stofzuigers gebruiken welke voorzien zijn van zeer efficiënte filtratie om zo ongevallen te voorkomen.
  • Grote stofdeeltjes zijn zelfs nog gevaarlijker. Dit omdat de verbrandingssnelheid hoger is. Het is ongebruikelijk dat explosief stof uniform is, wat betekent dat aluminiumdeeltjes van grotere afmetingen (die als "veilig" worden beschouwd) worden gemengd met kleine deeltjes van 100 micron. Het resultaat is een hoog explosiegevaar in combinatie met een hoge verbrandingssnelheid.
  • Als het zuurstofpercentage in de atmosfeer tussen de 10% en 15% ligt, verspreidt het vuur zich sneller. Een hogere zuurstofconcentratie bevordert explosies die als gewelddadig worden beschouwd. Het is veel gemakkelijker om de opeenhoping van aluminiumstof te voorkomen met goed onderhoud dan om de zuurstofconcentratie te wijzigen.
  • In contact met water geeft aluminium warmte en waterstof af. De minste opeenhoping van aluminiumstof kan een warmtebron worden die een explosie kan veroorzaken. Als het onmogelijk is om water en aluminium niet te mengen, dient u ATEX gecertificeerde stofzuiger en/of een industriële stofzuiger in te zetten waarmee u droog en vloeibaar materiaal effectief kunt scheiden. 
Delfin is dé specialist in het bouwen van vacuümconstructies voor de industrie. Al meer dan 20 jaar bieden wij hoogwaardige industriële stofzuigers, ATEX gecertificeerde stofzuigers en centrale stofzuigsystemen voor professionals en industrieën over de hele wereld.
Vraag direct een vrijblijvend advies aan om te weten welke stofzuiger het beste aan uw wensen voldoet of neem een kijkje in ons ruime assortiment industriële stofzuigers.
Ontdek de ATEX stofzuigers van Delfin

HET NIEUWE PHARMA STOF RETENTIE ASSORTIMENT

25 January

Meer lezen ...

Richtlijnen voor het gebruiken en onderhouden van jouw industriële stofzuiger: 10 tips om de levensduur te verlengen!

14 October

Meer lezen ...

5 Gevaarlijke aspecten over aluminium welke elke werknemer moet weten

12 January

Meer lezen ...

VERZOEK MEER INFORMATIE

+