Hoe met poeders om te gaan om wijn te corrigeren

14/01/2020

Industriële stofzuigers voor wijn poeders
In de wijn industrie is de correctie van wijnen één van de bekendste oenologische processen. De behandeling en stabilisatie van wijn zijn beperkingen die worden uitgevoerd vanaf het moment dat de druiven in de kelder aankomen, tijdens de transformatie tot wijn en tot het bottelen. Ze worden vertegenwoordigd door een reeks bewerkingen die de organoleptische eigenschappen van de wijn vergroten.

De behandelingen en correcties van wijn zijn bedoeld om eventuele gebreken te corrigeren en hun regelmatige bewaring te garanderen. Tot de bekendste behoren fermentatie en verheldering.
De eerste vindt plaats dankzij de toevoeging van verse most en geselecteerde gisten aan de wijn, terwijl de tweede plaatsvindt dankzij het gebruik van poeders die zwaar aggregaat vormen samen met de te verwijderen deeltjes die zich dan op de bodem van de container nestelen.

De verduidelijking wordt gebruikt om neerslag, ziekte en troebelheid van de wijn te voorkomen. Na het gebruik van poeders, zoals bentoniet en gelatine, beginnen de filtratiefasen een eindresultaat te verkrijgen van heldere wijn zonder micro-organismen.

De meest gebruikte stoffen in de wijn sector om dit te bereiken zijn:
 • Dierlijke gelatine
 • Plantaardige gelei
 • Albumine
 • Bentoniet
 • Perliet
 • Oenologisch kool
 • Visgelatine
 • Diammoniumfosfaat
 • Kopercitraat
 • Aluminiumsulfaat

 

AFVAL EN VERONTREINIGING, DE OPLOSSING:

Om het succes van de wijnverbeteringsprocessen te garanderen, is het noodzakelijk om met deze poeders om te kunnen gaan, om zo elk risico op besmetting en productverspilling te elimineren. Deze poeders kunnen zelfs € 300 per kg kosten omdat een zeer kleine hoeveelheid voldoende kan zijn om een grote hoeveelheid wijn te corrigeren.
Pneumatisch transport biedt uitkomst op deze behoefte. Met pneumatisch transport wordt hetzelfde materiaal van punt 1 naar punt 2 overgebracht met vacuüm als aandrijfkracht. Het systeem is volledig gesloten en elimineert productdispersies tijdens transport, waardoor productie-inefficiëntie en hoge beheerskosten worden vermeden.


 

IN WELKE GEVALLEN PNEUMATISCH TRANSPORT WORDT GEBRUIKT

Door de extreme eenvoud en flexibiliteit van het systeem, kan pneumatisch transport diverse functies uitvoeren die verder gaan dan de eenvoudige overdracht van materiaal tussen twee punten:
 • Scheiden van stof door middel van trillende zeven;
 • Laden en lossen van industriële machines of containers;
 • Distributie van poeders op verschillende lozingspunten;
 • Meerdere intrekkingen.
Deze eigenschappen maken pneumatisch transport de optimale oplossing voor veel voedsel- en wijnbedrijven. Pneumatisch transport is ook de ideale oplossing voor de chemische, farmaceutische en nutraceutische sectoren. Het gebruik ervan kan de productiviteit en efficiëntie van de automatische of halfautomatische machines waarop ze zijn geïnstalleerd, tot 30% verhogen.

 

DE VOORDELEN VAN PNEUMATISCH TRANSPORT

Pneumatische transportsystemen versimpelen het proces en maken de situatie  hygiënisch en veilig:
- Eenvouding en snel te installeren en te koppelen met andere procesmachines;
- Ze hebben weinig ruimte nodig dankzij het gebruik van flexibele buizen en kunnen ook later worden geïmplementeerd dankzij hun modulariteit;
- Ze voorkomen productlekkage en besmetting en sommige modellen voorkomen ontmenging;
- Het vereiste onderhoud is minimaal en uiterst eenvoudig en snel uit te voeren omdat het systemen zijn met weinig bewegende mechanische onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage. Het gebruik van alleen schone en niet gesmeerde perslucht draagt bij aan het behoud van maximale transportefficiëntie;
- Verhoging van hygiëne en veiligheid binnen de afdelingen.
 
Het pneumatisch transport van Delfin is ontwikkeld in samenwerking met belangrijke gebruikers, rekening houdend met de verschillende behoeften waaraan ze kunnen voldoen.
Neem contact met ons op voor referenties in uw specifieke sector

HET NIEUWE PHARMA STOF RETENTIE ASSORTIMENT

25 January

Meer lezen ...

Richtlijnen voor het gebruiken en onderhouden van jouw industriële stofzuiger: 10 tips om de levensduur te verlengen!

14 October

Meer lezen ...

5 Gevaarlijke aspecten over aluminium welke elke werknemer moet weten

12 January

Meer lezen ...

VERZOEK MEER INFORMATIE

+