Hoe leest u de technische specificaties: luchtbelasting op het hoofdfilter uitgelegd

16/09/2016

Stofzuiger filters luchtbelasting

De verschillen tussen een industriële stofzuiger en een commerciële stofzuiger zijn enorm. U kunt ongetwijfeld een aantal goede machines vinden in doe-het-zelfzaken, maar alleen omdat ze iets meer vermogen bieden dan de stofzuiger die u thuis gebruikt, wil dit nog niet zeggen dat deze machines in een industriële omgeving gebruikt kunnen worden. U kunt de technische specificaties bekijken om te zien of een machine geschikt is voor uw bedrijf. En om te begrijpen wat technische specificaties zoals "luchtbelasting op het hoofdfilter" betekenen, kunt u dit artikel gewoon verder lezen.

WAT BETEKENT LUCHTBELASTING?

 • Het is een maatstaf die Delfin gebruikt om de weerstand van een filter, tegen de verstopping die veroorzaakt wordt door fijnstof, aan te geven.
 • Het is de verhouding tussen de luchtstroom en het filteroppervlak. De luchtstroom wordt uitgedrukt in m3 en het filteroppervlak in m2.
 • De luchtstroom meet de hoeveelheid lucht die in een uur de stofzuiger binnenkomt, het oppervlak bepaalt de hoeveelheid stof die een filter aankan.
 • Dit betekent dat er een evenwicht moet zijn tussen deze twee waarden om goede prestatie te kunnen bieden. We zijn van mening dat een goede prestatie wordt verkregen met een luchtbelasting van minder dan 200 m3/m2/h.

WANNEER IS HET BELANGRIJK OM TE KIJKEN NAAR EEN LAGE LUCHTBELASTING?

 • De luchtbelasting is één van de belangrijkste waarden om de prestaties van een industriële stofzuiger te begrijpen. Het is vooral relevant als het om fijnstof gaat.
 • Fijnstof is vervelend, niet alleen omdat het moeilijker te filteren is of omdat het de neiging heeft zichzelf samen te persen en het filter te verstoppen, maar ook omdat het erg gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van de werknemers en de veiligheid van de fabriek.
 • De chemische-, farmaceutische-, voeding- en bouwsector zijn daarom meer geïnteresseerd in een industriële stofzuiger met een lage luchtbelasting.

WAT GEBEURD ER ALS EEN STOFZUIGER EEN HOGE LUCHTBELASTING HEEFT?

 • Een luchtbelastingswaarde boven de 200 m3/m2/h betekent dat een filter sneller verstopt raakt.
 • Dit betekent dat het filter vaker moet worden schoongemaakt en dat het gemakkelijker slijt, waardoor het filter vaker moet worden vervangen.
 • Als u besluit om een industriële stofzuiger te blijven gebruiken met verstopte filters, dan kunnen er twee dingen gebeuren:
 • 1. U verliest zuigkracht, waardoor de machine minder efficiënt is; 
 • 2. U laat stof in de machine verspreiden waardoor de motor in gevaar komt.

WAT VOORBEELDEN

Een praktisch voorbeeld om het concept van luchtbelasting beter te begrijpen. Laten we eens kijken naar de 202 DS en de 452 DS. Ze hebben allebei dezelfde motor en hetzelfde bereik en luchtstroom: 360 m3/h. Maar ze hebben verschillende soorten filters met verschillende oppervlakten. De 202DS heeft een patroonfilter met een oppervlakte van 30.000 cm2 en de 452 DS heeft een sterfilter met een oppervlakte van 20.000 cm2. Als u de rekensom maakt, ziet u dat een 202 DS een luchtbelasting heeft van 120 m3/m2/h en de 452 DS een luchtbelasting van 180 m3/m2/h.

ANDERE ASPECTEN OM REKENING MEE TE HOUDEN

Bij het kiezen van een industriële stofzuiger is de luchtstroom zeker één van de aspecten om op te letten, maar niet de enige, en ook niet altijd de belangrijkste.

 • Onderdruk: als u bijvoorbeeld zwaar materiaal moet opzuigen, dient u te kijken naar een stofzuiger met hoge onderdruk.
 • Luchtstroom: indien de hoeveelheid te zuigen materiaal veel is, dient u rekening te houden met een hoge luchtstroom.
 • Klasse M of Klasse L Filter? Klasse M biedt u een hogere filtratie omdat er minder ruimte is om fijnstof door te laten, ,aar dit betekent ook dat het filter gemakkelijker verstopt kan raken.

CONCLUSIE:

Als u in de farmaceutische-, voedsel- of bouwsector werkzaam bent en u fijnstof moet opzuigen, dan moet u zeker kijken naar de waarde van luchtbelasting. Een efficiënte luchtbelasting is minder dan 200 m3/m2/h. Hoe lager, hoe beter.

Delfin is de specialist in stofzuigoplossingen voor de industrie. Al meer dan 20 jaar bieden we hoogwaarde industriële stofzuigers, ATEX gecertificeerde stofzuigers en centrale stofzuigoplossingen voor professionals en diverse industrieën over de hele wereld.

Vraag direct een vrijblijvend advies aan om te weten welke stofzuiger het beste aansluit bij uw wensen of neem een kijkje in ons ruime assortiment industriële stofzuigers.

HET NIEUWE PHARMA STOF RETENTIE ASSORTIMENT

25 January

Meer lezen ...

Richtlijnen voor het gebruiken en onderhouden van jouw industriële stofzuiger: 10 tips om de levensduur te verlengen!

14 October

Meer lezen ...

5 Gevaarlijke aspecten over aluminium welke elke werknemer moet weten

12 January

Meer lezen ...

VERZOEK MEER INFORMATIE

+