Explosion-proof vacuums

Explosieveilige industriële stofzuigers: de ultieme gids

Brandbaar stof in productieomgevingen is altijd één van de grootste bedreigingen geweest voor gezondheids- en veiligheidsmanagers, die elk mogelijk gevaar in verband met werknemers en productieinstallaties moeten voorkomen.

Industriële stofzuigers voor gebruik in normale of gevaarlijke situaties met brandbaar stof

In het verleden zijn er veel ongelukken gebeurd, maar na de suikerramp in 2008 waarbij 14 mensen omkwamen als gevolg van een explosie veroorzaakt door suikerstof, werden wereldorganisaties gevoelig gemaakt voor het creëren van nieuwe normen en beleidsmaatregelen om dergelijke rampen te voorkomen.
 
Vanaf dat evenement begonnen OSHA (Occupational Safety and Health Administration) en de NFPA (National Fire Protection Association) monitoringprogramma's voor Noord-Amerika te ontwikkelen om zo het maximale veiligheidsniveau te garanderen dat mogelijk is in industriële productieprocessen.
Industriële stofzuigers waren onvermijdelijk betrokken bij dit nieuwe beleid en vertegenwoordigen: 
 • De beste oplossing en aanbevolen reinigingsmethode voor het opzuigen van gevaarlijke stoffen
ATEX stofzuigers

Welk beleid is opgesteld om faciliteiten en werkomgevingen te beschermen tegen gevaarlijke stoffen? 
Omgevingsclassificatie – NFPA 70 / NEC

De NFPA heeft een classificatie van gevaarlijke omgevingen opgesteld op basis van het type risico en de frequentie van de aanwezigheid van brandbaar stof.
Twee andere voorschriften (NFPA 654 - standaard voor de preventie van brand- en stofexplosies door de productie, verwerking en behandeling van brandbare deeltjes en NFPA 484 - standaard voor brandbare metalen) definiëren brandbaar stof beide als “elk fijn vast materiaal dat 420 micron of kleiner is in diameter en dat bij verspreiding en ontsteking in de lucht brand- of explosiegevaar kan opleveren”.
Dit is de reden waarom zelfs niet geclassificeerde omgevingen moeten voldoen aan de huishoud- en reinigingsvoorschriften. Niet alleen de algemeen erkende gevaarlijke industrieën (zoals farmaceutische en petrochemische industrieën) zijn kwetsbaar voor gevaarlijke stofexplosies, maar ook de agrarische voedingssector, voedselindustrieën (zoals voer, meel, snoep, specerijen, koffie), de tabaksindustrie, graanindustrie, kunstmest industrie, kunststofindustrie, houtindustrie, papierindustrie, pulpindustrie,  textielindustrie, meubelfabrikanten, banden- en rubberfabrikanten, kleurstofindustrie en de kolen- en metaalverwerkingsindustrie (zoals aluminium, ijzer en zink) moeten voldoen aan de voorschriften.

Standaard voor het omgaan met brandbaar stof – NFPA 652

De NFPA heeft haar eigen regelgeving opgesteld om normen te stellen voor het omgaan met brandbaar stof in industriële omgevingen, de NFPA 652.
De NFPA 652 is van toepassing op alle faciliteiten die brandbaar stof of vaste deeltjes die stof kunnen worden, produceren, mengen, verpakken, vervoeren of verwerken (zelfs in niet geclassificeerde omgevingen) en stelt dat elke fabriek moet beschikken over:
 • Een kopie van het testrapport van hun stof
 • Een volledige stofgevaar analyse om stofgerelateerde gevaren te voorkomen
 • Gedocumenteerde huishoudprocedure met een opsomming van deze reinigingsmethoden:
  • ​Goed uitgeruste industriële stofzuigers
  • Bezems, dweilen
  • Blaaspistolen (alleen als er geen ontstekingsbronnen aanwezig zijn)
Industriële stofzuigers worden vermeld als geprefereerde reinigingsmethode omdat ze stof veilig verzamelen en het hoogste niveau van reiniging en hygiëne garandeert (veel meer dan blazen of alternatieve reinigingssystemen).

National Emphasis Program – OSHA

OSHA geeft een richtlijn die alle industrieën moeten volgen, het zogenaamde NEP (National Emphasis Program), dat de aanbevolen procedures voor huishouding en onderhoud vermeldt.
Zelfs als de NEP geen goedgekeurde verordening is betekent dit niet dat deze zonder boete kan worden overwogen. Er zijn enkele standaarden die kunnen worden gebruikt voor reguliere citaties.
De aanbevolen procedures zijn onder meer:
 • Gedetailleerd reinigingsprogramma voor de werkomgeving met definitie van de materialen die brandbaar kunnen zijn, de processen om explosies te voorkomen, verborgen gebieden in de faciliteiten die regelmatig moeten worden gecontroleerd en de ontstekingsbron.
 • Gebruik van industriële stofzuigers als de beste en veiligste keuze voor schoonmaken.
 • Gebruik alleen gecertificeerde apparatuur zowel zoals uiteengezet door de omgeving (HazLoc) als voor het veilig oppakken van het stoftype (brandbaar/niet-brandbaar) zoals geïdentificeerd in uw stoftest en DHA.

Gecertificeerd of conform NFPA en OSHA normen?

Het is niet mogelijk om apparatuur of stofzuigers te certificeren volgens NFPA- of OSHA-normen omdat het geen certificeringsinstanties zijn. Alleen een NRTL (nationaal erkend testlaboratorium) mag apparatuur certificeren voor gebruik in gevaarlijke locaties. De NFPA en OSHA bieden specificaties die stofzuigers (en algemene apparatuur) moeten hebben bij het verzamelen van brandbaar stof. Een industriële stofzuiger kan alleen voldoen aan de NFPA- en OSHA-normen als hij beschikt over:
 
 • Complete aarding
 • Geleidende accessories
 • De ventilator moet goed worden beschermd tegen stofdeeltjes
 • Antistatische filters
 • Er is geen papieren filter
 • Specifieke ohm-tests voor elk onderdeel van de machine welke moeten voldoen aan de criteria die zijn uiteengezet in de normen voor elk stoftype of elke omgeving.
   

Explosieveilige industriële stofzuiger certificaat

Alleen elektrische apparatuur kan worden gecertificeerd en de enige autoriteiten die dat kunnen, zijn de NRTL's (nationaal erkend testlaboratorium). Zij zijn de enige instanties die certificeringen kunnen bieden voor elektrische apparatuur in de Verenigde Staten.
Opmerking: pneumatische apparatuur kan niet worden gecertificeerd door een NRLT omdat er geen certificering is voor pneumatische apparatuur in de Verenigde Staten.

Hoe kiest u een gecertificeerd explosie-veilig industrieel stofzuigsysteem?
Elke klasse en divisie vereist verschillende specificaties en NRTL-certificeringen (afhankelijk van de frequentie voor het gevaar en het type brandbaar stof). Er moet een geschikt industrieel stofzuigsysteem worden gebouwd om de vorming van ontstekingsbronnen te voorkomen. Het stofzuigsysteem moet daarom de vorming van statische elektriciteit, slagbogen, elektrische vonken en oververhitting van de motoren voorkomen.
De belangrijkste kenmerken van conforme industriële stofzuigsystemen zijn:
 • Antistatisch filter met klasse M filtratie
 • Aarding
 • Geen beschikbare ontstekingsbron
 • Motor beschermd tegen externe stofverontreiniging
 • Antistatische wielen
 • Roestvrij stalen opvangcontainer
 • Vonkarme inlaat en interne deflector
Zelfs pneumatische industriële systemen kunnen aan de bovenstaande vereisten voldoen, maar ze kunnen niet worden gecertificeerd als explosiebestendig. Ze voldoen alleen aan de vermelde voorschriften. Deze industriële systemen zijn een veilige en betrouwbare oplossing op locaties waar elektriciteit niet beschikbaar is of niet wordt aanbevolen voor gebruik. Het is belangrijk op te merken dat de AHJ (Authority Having Jurisdiction) verantwoordelijk is voor het goedkeuren van het gebruik van een niet gecertificeerd apparaat in deze gebieden, niet de fabrikant.

Delfin Explosie veilige industriële stofzuigsystemen

De expertise van Delfin hielp bij het ontwikkelen van een reeks explosieveilige gecertificeerde stofzuigers. Veel andere industriële vacuümsystemen voldoen aan de NFPA-voorschriften.

NRTL Gecertificeerde stofzuigsystemenDe industriële explosieveilige stofzuigers van Delfin zijn NRTL gecertificeerd (ETL Intertek vermeld) en zijn vervaardigd om elk risico op ontsteking in een mogelijk explosieve omgeving te voorkomen.
De beschikbare certificeringen voor UL en CSA zijn:

Voor gewone locaties (alle stofzuigers vallen onder deze beoordeling):
UL 1017 en CSA C22.2 nr. 243-10

Voor gevaarlijke locaties:
UL 1203 en CSA C22.2 Nr. 25 en Nr. 30 voor explosie veilige en stofontstekingsbestendige stofzuigers.

ISA 12.12.01-2016 en CSA C22.2 Nr. 213-16

Elk zuigsysteem is ontworpen om te voldoen aan de hoogste normen wat veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid garandeert. Als u zeer explosief stof moet verzamelen of een zuigsysteem moet gebruiken in potentieel explosieve omgevingen garandeert ons volledige assortiment NRTL gecertificeerde zuigsystemen en accessoires alle veiligheid en betrouwbaarheid die u nodig heeft.

Zuigsystemen conform NFPA

Delfin biedt ook een breed scala aan industriële stofzuigsystemen die NFPA compatibel zijn. Van de meest compacte, transporteerbare en bestendige machine tot de grote vaste machine voor gecentraliseerd stofzuigen. Dankzij de verscheidenheid aan beschikbare opties kunnen we aan bijna elk type verzoek voldoen:
 • Door de fabrikant gecertificeerde motor met een vermogen van 2 pk tot 25 pk
 • Standaard voorzien met antistatisch klasse M filter
 • Sommige industriële stofzuigers standaard voorzien van klasse H filter
 • Roestvrij staal RVS 304 of 316 constructie beschikbaar
 • Gecertificeerde componenten
Neem contact met ons op om onze explosieveilige oplossingen te ontdekken!
Industriële stofzuiger voor algemene reiniging in de chemische en farmaceutische sector

Commerciële stofzuigers

Deze stofzuigers zijn meestal gemaakt van staal of plastic van lage kwaliteit en dikte. Ze zijn te vinden in de grote winkelketens en zijn geschikt voor zeer incidenteel gebruik of hobbymatig. Worden niet aanbevolen voor professionele of industriële toepassingen omdat filters gezien hun zeer lage filtercapaciteit bijna onmiddellijk verstopt raken door fijnstof waardoor ze onherstelbaar breken.
Nat en droog stofzuigers

Nat & droog stofzuigers

De nat & droog stofzuigers zijn geschikt voor het gelijktijdig opzuigen van poeders, vaste stoffen en vloeistoffen. Afhankelijk van het type stofzuiger kunnen ze gemaakt zijn van kunststof of staal. Delfin bouwt een lijn stofzuigers voor vloeistoffen en poeders die verkrijgbaar zijn in zowel gelakt als roestvrij staal RVS 304 of 316 (vooral vereist in de voedings-, chemische of farmaceutische industrie). De nat- en droogzuiger van Delfin is het ideale hulpmiddel voor aannemers en als permanente uitrusting in autowasstraten. De grote structurele sterkte en de daaruit voortvloeiende betrouwbaarheid maken deze stofzuigers voor vloeistoffen en poeders een veilige investering voor elk bedrijf.
Ontdek Delfin's nat en droog stofzuigers
Compacte stofzuigers op 230 Volt

Compacte 230 Volt stofzuigers

De compacte 230 Volt industriële stofzuigers van Delfin zijn echte industriële machines. Ze zijn gebouwd in gelakt of roestvrij staal en kunnen worden uitgerust met 1, 2 of 3 230V bypass elektromotoren met onafhankelijke schakelaars en beschermd door een massief stalen hoofdeinde dat geluidabsorberend materiaal bevat zodat het geluid tijdens gebruik tot een minimum wordt beperkt. Ze kunnen in elke industriële sector worden gebruikt, van het terugwinnen van fijn stof tot het verzamelen van zware vaste stoffen.
 
Ontdek Delfin's compacte 230V stofzuigers
Heavy duty stofzuigers op 230 Volt

Heavy-duty 230V industriële stofzuigers

We definiëren 230 Volt industriële stofzuigers als zware stofzuigers met een capaciteit van 50 tot 100 lt. Ze verschillen van de vorige categorie dankzij grotere afmetingen en de mogelijkheid om te werken in de zwaarste toepassingen.
De industriële 230V industriële stofzuiger van Delfin kan worden uitgerust met twee of drie bypass-motoren van Ametek Lamb.
 
Ontdek de heavy-duty 230V industriële stofzuigers
Industriële stofzuigers op krachtstroom

Industriële krachtstroom stofzuigers

Solide, capabel en krachtig. De industriële krachtstroom stofzuiger is uitgerust met turbines van 2,2 tot 5,5 kW en wordt gekenmerkt door een groot filteroppervlak en containers tussen de 50 en 100 lt. Deze stofzuiger wordt in het Delfin assortiment vertegenwoordigd door 4 modellen van de DG EXP lijn en kan ook worden gebruikt als afzuigunit in kleine gecentraliseerde systemen, al dan niet in combinatie met filterende voorscheiders of hoppers.
De echte kracht van dit type industriële stofzuiger is de betrouwbaarheid. In feite rust Delfin zijn industriële stofzuigers alleen uit met Italiaanse, Duitse of Amerikaanse zijkanaalventilatoren die uitstekende prestaties garanderen, zelfs bij continue en zeer zware toepassingen. De gebruikte zijkanaalventilatoren zijn bovendien geschikt om continu te werken en kunnen zelfs zonder problemen 24 uur per dag werken (in deze gevallen is het raadzaam om een ​​veiligheidsklep te gebruiken die de turbine beschermt tegen oververhitting waardoor deze vrijwel oneindig kan werken).
 

Ontdek Delfin's industriële krachtstroom stofzuigers
Heavy duty stofzuigers op krachtstroom

Heavy duty industriële krachtstroom stofzuigers

De hoogwaardige industriële stofzuigers bevrijden zich van het simpele concept van "stofzuiger" en worden machines voor materiaalbehandeling en pneumatisch transport. Met hun enorme vermogen (turbines tot 25 kW) kunnen ze in feite tientallen of honderden meters poeders en vaste stoffen met veel eigenschappen vervoeren en die vervolgens via hoppers of voorafscheiders afvoeren. Om deze reden worden Delfins zware industriële stofzuigers, die te vinden zijn in de DG HD lijn, vaak gebruikt als centrale stofzuiger in gecentraliseerde stofzuigsystemen. Gezien de grote kracht worden deze bijna altijd gecombineerd met systemen van voorafscheiders en hoppers die op hun beurt zijn ontworpen en gebouwd op basis van de behoeften van de eindgebruiker.
 

Ontdek de heavy duty industriële krachtstroom stofzuigers
Hoog vacuüm zuigunits

Hoogvacuüm units

Hoogvacuüminstallaties hebben een ongelooflijk hoge inzinking om zwaar stof of korrelvormige vaste stoffen te verzamelen die tijdens het productieproces zijn verspreid in cementfabrieken, staalfabrieken, mijnbouw en andere zware industrieën. Het gebruik van deze afzuigunits verhoogt de efficiëntie van de productiecyclus en maakt het mogelijk aanzienlijke middelen te besparen in termen van zowel handenarbeid als productie-uitvaltijd terwijl het de hygiëne in de werkomgeving verhoogt. Bovendien levert de inzameling van deze materialen onmiddellijke besparingen op omdat deze direct in het productieproces kunnen worden vervangen. De industriële hoogvacuüminstallaties zijn namelijk ontworpen voor het terugwinnen van grote hoeveelheden zware materialen, ook van groot formaat.
De ongelooflijke effectiviteit van deze tools maakt een snelle terugverdientijd mogelijk dankzij aanzienlijke besparingen in termen van mankracht en tijd. Het hoogvacuüm van Delfin is gebouwd met een stevige stalen structuur, die binnenin een vacuümpomp en een mechanisch systeem uiterst eenvoudig en tegelijkertijd effectief beschermt. Deze combinatie garandeert de absolute betrouwbaarheid van deze ongelooflijke industriële vacuümsystemen.
 

Ontdek onze hoogvacuüm units
Industriële stofzuigers voor olie, metaalspanen en sludge

Industriële stofzuigers voor olie, metaalspanen en sludge

De industriële stofzuigers voor het terugwinnen van olie uit metaalbewerkingsmachines en snijmachines worden veel gebruikt binnen de mechanische, auto- en kunststofindustrie. Deze machines zijn in staat om grote hoeveelheden olie gemengd met metaalkrullen snel en direct uit de tanks van CNC's of kunststof snijmachines te halen. Eenmaal teruggewonnen wordt de olie gefilterd door een zeefrooster dat de spanen tot ongeveer 1,5 mm filtert. Na deze eerste filtering gaat de olie door een polypropyleen filter met een efficiëntie van 300 micron en zet zich daarna af in een tank met een variabele capaciteit van 100 tot 700 lt. Eenmaal opgezogen kan de olie onmiddellijk opnieuw in de machines en de productiecyclus worden geïntroduceerd via een krachtige, onafhankelijke pomp die de meest capabele tank binnen enkele seconden leegmaakt.
De industriële stofzuigers van Delfin voor olie, metaalspaanders en sludge in het Tecnoil assortiment bieden daarom de mogelijkheid om meerdere keren olie en koelvloeistof te hergebruiken waardoor direct wordt bespaard en de reinigingstijd van verzameltanks wordt verkort.
 

Ontdek Delfin's Industriële stofzuiger voor olie en spanen
Perslucht stofzuigers voor de industrie

Industriële perslucht stofzuigers

De persluchtgestuurde stofzuigers van Delfin genereren zuigkracht via een of meer Venturi ejectoren. Deze ejectoren hebben geen bewegende elektromechanische componenten en zijn daarom uiterst betrouwbaar en duurzaam. Delfin adviseert dit type stofzuigers speciaal voor scheepswerven en toepassingen aan boord van schepen of olieplatforms waar persluchtaandrijving de voorkeur heeft boven elektriciteit. Luchtaangedreven stofzuigers garanderen uitstekende prestaties en hebben de mogelijkheid om continu te werken, zelfs 24 uur per dag.

Ontdek Delfin's industriële perslucht stofzuigers
Stofzuigers voor vaste afzuiging op machines (OEM)

Stofzuigers voor vaste afzuiging op machines (OEM)

De industrieën die productiemachines vervaardigen, van de machines voor het verpakken tot die voor het snijden van aluminium hebben vaak de behoefte om kleine hoeveelheden stof en/of productieafval (ook schroot) terug te winnen. Continu en rechtstreeks op de bron.
Deze bedrijven, bekend als Original Equipment Manufacturers hebben daarom compacte en modulaire zuigunits nodig die ook in hoge mate aanpasbaar moeten zijn afhankelijk van de prestaties die vereist zijn voor de specifieke toepassing. Delfins units van de DirectX lijn zijn de voorkeurskeuze van meerdere toonaangevende fabrikanten van industriële machines variërend van bottelmachines tot CNC's.
Delfin heeft deze voorkeur verdiend dankzij een zeer hoge mate van flexibiliteit en aanpasbaarheid aan de wensen van de klant telkens met de creatie van de best mogelijke afzuigunit.

Ontdek Delfin's vaste afzuigunits
Stofzuigers voor continu terugwinning van afval en schroot

Stofzuigers voor continu terugwinning van afval en schroot

De stofzuigers voor continue terugwinning van restjes onderscheiden zich van de meeste industriële stofzuigers door hun cilindrische vorm. Deze machines zijn in feite gebouwd om een ​​groot intern inzamelvolume te hebben gezien ze voornamelijk worden gebruikt voor het continu terugwinnen van afval en productieafval op verpakkingslijnen of textielmachines. Bij deze machines zijn stukjes vaak stroken, lang en licht materiaal maar zeer volumineus.
Deze afzuigunit is samengesteld uit een zijkanaalventilator die op de bodem van de cilinder is geplaatst, daarboven is er een beschermingsrooster terwijl het resterende deel van de cilinder wordt afgedekt door een filterzak gemaakt van filtermateriaal. Deze zak is bevestigd dankzij een plug en kan indien gevuld met afval en restjes gemakkelijk worden verwijderd, geleegd en vervangen.
Deze stofzuigers garanderen daarom de werking van de machines waarop ze worden toegepast zonder storingen (door afval) en minimaliseren de stilstandtijd voor onmiddellijke besparingen.
 

Ontdek Delfin's stofzuigers voor het terugwinnen van afval en schroot
ATEX stofzuigers voor gevaarlijke gebieden

Industriële ATEX stofzuigers

De industriële ATEX stofzuigers zijn machines die zijn gebouwd om te werken in gevaarlijke gebieden zoals gedefinieerd door de Europese richtlijn 94/9/EG.
Deze industriële stofzuiger is ontworpen om vonken of elektrische spanning te voorkomen door middel van een reeks specifieke technische kenmerken. Ze moeten worden gebruikt in gebieden zoals industriële bakkerijen, voedingsindustrieën (waar grote hoeveelheden meel, granen of andere eetbare deeltjes worden verwerkt), schietbanen, aluminiumfabrieken, mijnen, gieterijen, staalindustrieën en nog veel meer.
Ontdek Delfin's industriële ATEX stofzuigers
Extractors voor stof, dampen en mist

Stof, dampen en mist extractors

Jarenlange ervaring en de wens om de unieke specialist op het gebied van het industriële stofzuigers te vertegenwoordigen hebben Delfin ertoe gebracht een volledig assortiment stofzuigers en ontstoffingssystemen te ontwikkelen. Van het opzuigen van lasrook tot het afzuigen en filtreren van oplosmiddelen of poeders. Met de Airflow lijn van Delfin kunnen gebruikers altijd de juiste oplossing vinden voor hun specifieke toepassing. Verder ontwerpt en installeert Delfin gecentraliseerde stofopvangsystemen.
Ontdek Delfin's stof afzuigunits
Centrale stofzuigsystemen voor het reinigen, verwijderen en transporteren van stof en materiaal

Centrale stofzuigsystemen

Gecentrale stofzuigsystemen maken het reinigen, verwijderen en transporteren van stof, poeders en materialen van het ene gebied naar het andere mogelijk via een reeks vaste buizen (normaal aan de muur bevestigd), die ze ophopen en afvoeren op een gekozen punt.

Centrale stofzuigsystemen

Verzoek informatie

+